Somlói galuskák tesztje - szabad stilusban

Somlói galuskák tesztje - szabad stilusban

Somlói kehelyben - St.Hubertus Panzió és Étterem

2021. augusztus 16. - A_csendes_többség_tagja

A Parádsasváron található étterembe egy kirándulás kapcsán tértünk be.

hubertus6.jpg

Jól nézett ki, de sajnos a tartalom csak részben találkozott az elvárásokkal.

Az adag mérete jó, pont amekkora kell. Sajnos a csokiszósszal túl spórolósan bántak, bár az a kevés nagyon jó ízűnek találtatott, nem volt édes. Kár a kis mennyiségért.

hubertus10.jpg 

A tészta szintén nem volt édes - ez igazán jó pont. Mind a sima, mind a kakaós réteg megvolt, sehol a zavaró lekvár. Két réteggel ki is fújt a galuska rész, nekem hiányzott a "pudingszerű" harmadik réteg. így az összhatás nem volt olyan szuper.

hubertus3.jpg

A hab szintén jó ízű volt, szép mennyiséggel.

Csak ezért a desszerttért nem fogunk ide visszatérni.

Jó somlóizást!

 

Ár : 1000 Ft

Értékelés: 6/10

Az elvárható szinten - La Pergola Pizzéria és Étterem

Ebben a tapolcai étteremben is a "soros" elrendezés a divat a somlóinál. Az adag méretre tökéletesnek tűnt, azonban utána nem minden lett ilyen jó.

lapergola8.jpg

A csokoládé öntet - mint az első tesztalany - színre jónak látszott, de az íze már nem annyira, Édes volt, ha nem is nagyon, de átjött. A hab is cukrozottnak - vagy édesítőszeresnek - tűnt, bár nem annyira zavaróan és mennyisége a teljes adagnak megfelelő..

lapergola5.jpg

A galuska rész jó volt ízeiben, a megfelelő rétegekkel, de szintén nagyon átjött az édessége. Tudom desszert, de attól még miért kell mindent túlcukrozni?

lapergola3.jpg

Összességében jó volt ízeiben és az adag nagyságában, semmi "újragondolás" vagy hasonló, de az én ízlésemnek túl édesre sikeredett. Jó lezárása lehet egy étkezésnek.

Jó somlóizást!

Értékelés: 7/10

Ár: 920 Ft

 

Egy újabb házhozszállitott verzió - Zsóka Konyhája

Ismét egy házhoz szállítás Budapesten, ami hozta az elvártakat ebben a kategóriában. Igyekszem reális lenni az elvárásokban.

Az adag mérete igazodott az árához, de elég volt. A csokoládészósz kicsit kevés, így nehéz értékelni, de a szín és a kis kóstoló alapján nem annyira édes, így jó eséllyel étcsokiból készült.

zsoka3.jpg

A tészta rész is jó ízű, bár a lekvár gyanús részek - amik csak még édesebbé tették az összhatást -, kicsit visszavettek a teljes értékből. Nem igazán értem, miért ragaszkodnak az édeset - tészta - még édesebbé tenni?

zsoka2.jpg

A hab arányosan elég, és az íze, állaga is elfogadható.Így a teljes kép is megfelelő volt.

Jó somlóizást!

Ár: 630 Ft

Értékelés: 6/10

Végre egy jó csokoládé öntet - Sirály Étterem

A Visegrádon található étteremre kényszerből esett a választás, egyszerűen más nem volt nyitva, látszik a pandémia hatása.

Már az étlap is úgy hírdette hogy "belga csokis" desszert. Nem tudom eldönteni, hogy valóban így volt-e, de a csokiöntet finom volt és nem túl édes. Jó pont.

siraly1.jpg

Szintén pozitívum az adag korrekt mérete. Az ízek összhatása is megvolt, a "galuska'" részek is meg voltak a maguk helyén, megfelelő ízekkel. Az állaga érdekes, mert a két gombóc normál állagú de a többi rész szinte már folyékony, de nem volt zavaró.

siraly3.jpg

Jól sikerült darab, máskor is rendelném, de sajnos a felszolgálással voltak gondok, így kicsi az esély a visszatérésre, de aki arra jár, nyugodtan próbálja ki.

Jó somlóizást'

Ár: 1050 Ft

Értékelés: 7/10

Jó eredmény, nehezített terepen - Picante Étterem

A Kerepesen található étteremnek, kicsit nehezített volt a terep, mivel logisztikai okok miatt csak házhoz rendeléssel tudtam megkóstolni a somlói galuskáját. Így a kinézetet nem is vettem figyelembe a szubjektív értékelésnél.

Mivel szép mennyiségű csokiszósszal érkezett, így ezzel kezdtem. Tökéletes íz, szép sötét szín, és kesernyés érzet. Nagyon közel az ideálishoz.

picante3.jpg 

A tészta korrekt ízre és mennyiségre, bár én hiányoltam a kakaós részt, persze ez egyéni izlés kérdése is. A csokiöntet viszont feledtette ezt.

picante2.jpg

A hab is megfelelő volt, a mennyisége a dobozolás és a kényszerű 2 óra hűtőben várakozás miatt lett ilyen. Ha lesz módom, "élőben" is kipróbálom.

Jó somlóizást!

Ár: 950 Ft

Értékelés: 8/10

 

Mindenki másképp csinálja - Bandula Kisvendéglő

A hódmezővásárhelyi vendéglő az élő példája a régi mondás igazságának: Ahány ház, annyi szokás.

Egy viszonylag nagy adagot kaptam - amire a szellős tálalás rá is játszott. És emiatt - nagy, lapos tányér - jött az első negatívum számomra, hogy a csokoládészósz csak díszítésnek került fel.

bandula6.jpg

Annyira kevés lett, hogy nem is lehetett külön megízlelni, így erről most nem is írok.

bandula3.jpg
A hab mennyisége, állaga és íze rendben.Ugyanez igaz a három tésztarétegre is, azzal a csavarral amivel a bejegyzést kezdtem. Ahogy az az utolsó képen is látható, 2 réteg közé - íze alapján - baracklekvár keveredett. Ezt a készítő alkotói szabadságának tudom be, nekem nem jött be. Főként azért, mert még édesebbé tette a más elemek miatt egyébként is édes süteményt.

bandula1.jpg

Az összhatás nem volt rossz, de nekem nem ez a somlói lesz a nyerő összeállítás.

Jó somlóizást!

Ár: 950 Ft

Értékelés: 6/10

Egy korrekt darab - Fehér Hattyú Étterem

Ezt a helyet - Orosháza-Gyopárosfürdőn - korábban már kinéztük magunknak, bár végül kényszerből tértünk be, mivel nem találtunk Orosháza belvárosában éttermet. Nem bántuk meg.

Végre egy olyan étterem - tudom sok más ilyen is van -, ahol normális méretű adagban kaptam egy jó ízű somlóit, ami nagyon kellemesen esett a nagy melegben.

fhattyu6.jpg

A tészta 3 részből áll, ahogy számomra kell, jó összhatással. A csoki - a fényképen is látható színének megfelelően - nem volt túl édes. Pont jó volt, jól kiegészítette a "galuska" tésztát.

fhattyu3.jpg

A hab nagy és friss volt, igazán etette magát. Semmi zavaró plusz íz, vagy hozzávaló.

fhattyu2.jpg

Összefoglalva: megfelelő adag, megfelelő ízekkel, extra túlgondolás nélkül.

Jó somlóizást!

Ár: 950 Ft

Értékelés: 8/10

Egy félresikerült rendelés - Kornélia Grill&Bar

Kezdjük az alacsony pontszám okával, az adag nagyságával. Itt is beleestek abba a tipikus hazai vendéglátós hibába, miszerint a nagy adag az amit a vendég mindig is elvár. Biztos sokaknak ez fontos, nekem nem. Számomra az ízek, az összhatás és a minél kevesebb maradék  fontosabb. Ha lett volna az a sokak szidott ázsiai ételfotó az étlapon, biztos hogy nem rendelek. Így a fele ment a békéscsabai bár szemetébe - sajnos.

kornelia5.jpg

A desszertnek adott főfogással voltak más teljesen szubjektív problémáim is. A tál nagy része, kockára vágott piskóta tésztát és pudingos réteget tartalmazott, egymástól teljesen függetlenül. Az adaghoz a csokikrém kevés és édes volt számomra, amit a rászórt mazsola csak fokozott.

A tészta elemeinek íze egyenként jó volt, de hiányoltam a kakaós részt és az egybedolgozást. Nekem nem jött be a kockára vágott tészta koncepciója sem.

kornelia3.jpg

A hab viszont jó ízű és az adaghoz illő mennyiségű.

kornelia1.jpg

A fenti képen talán érzékelhető a tészta túlsúlya. Éhes nem maradtam, de hiányérzetem maradt. Néha a kevesebb jobb.

Jó somlóizást!

Ár: 980 Ft

Értékelés 4/10

 

A svédasztalos verzió - Hotel Corvus Aqua

A következő tesztalany - szokás szerint véletlen módon - egy Orosháza-Gyopárosfürdőn található szálloda svédasztalos vacsorakínálatában bukkant fel. Nagy elvárásaim nem voltak, de végül is hozta amit kell.

corvus5.jpg

Kis adag, ahogy az alkalomhoz ez illik.

A tészta állaga jó - mindhárom rétegnek egyaránt - bár egy kicsit ázottnak tűnt. Ez lehetett amiatt is, hogy könnyebben lehessen adagolni a kis poharakba, vagy már jóval korábban kimérték ezeket.

corvus4.jpg

Keveseltem a csokikrémet, kicsit több is elfért volna. Emellett az én ízlésemnek túl édes volt, a várt kesernyés étcsoki íz helyett, de igazából nem volt zavaró.

Nagy pozitívum a nagy és jó állagú hab a tetején, ami sokat dobott az összhatáson.

Jó somlóizást!

Ár: -

Értékelés: 5/10

Az "all-you-can-eat"-es verzió - Dudok Rendezvényház és Étterem

A következő próba egy Budakeszi rendezvényház somlói galuskája lett, családi esemény okán, mindenféle tervezés nélkül.

dudok3.jpg

A helyszín az all-you-can-eat és menüs koncepció között helyezkedik el, hetente változó, de korlátozott kínálattal. Az édességek között most épp szerepelt a somlói galuska is, így nem hagyhattam ki.

Nem volt nagy csalódás, de nem is volt gyönyör, hozta, amit egy ilyen koncepciótól el lehet várni. Az adag kicsi, cserébe akár többször is lehet fordulni. A tészta jó ízű volt, és mind az állagán, mint az ízén érezhető volt, hogy kapit egy kis rum (?) aromát. Ez pozitív. A csokikrém étcsokoládés jelegű volt, enyhén keserű, de nem zavaróan.

dudok1.jpg

Ami számomra hiány volt - és ezért az alacsonyabb pontszám is - a hab hiánya. Saját véleménye, - amivel lehet vitatkozni is -, de a somlóihoz a (tejszín)hab hozzátartozik. És nem akkor extra, akár kész habból rárakni egy kicsit. Azért az összhatás nem volt rossz, kellemes lezárása volt az ebédnek a kapuccino előtt.

Jó somlóizást!

Ár: -

Értékelés: 4/10

 

süti beállítások módosítása