Somlói galuskák tesztje - szabad stilusban

Somlói galuskák tesztje - szabad stilusban

Kiváló somlói Budapest szomszédságában - Don Papa Pizzéria és Étterem, Göd

2024. április 19. - A_csendes_többség_tagja

A Dunakanyarból a fővárosba tartva választottuk ezt az éttermet egy vasárnapi ebédre. Bár a honlap képei alapján ismét egy kelyhes somlóira számítottam, de teljesen más kaptam.

img_0784.jpeg

Bőséges adag, mind a csokiöntet, mind a hab tekintetében. És nemcsak a mennyiség, de az íz is nagyon ott volt. Sok próba után végre lehetett minden kanálba csokit és habot is találni.

img_0785.jpeg

A tészta is nagyon rendben volt számomra. Szó szerint etette magát, ízével és állagával is, pedig ekkor már túl voltam a szokásos kétfogásos ebéden,

img_0788.jpeg

A fenti képen is jól átjön, hogy mennyi csokiöntet volt rajta, de ennek ellenére ízben nem nyomta el a több hozzávalót. Jó választás volt a hely és nemcsak a somlói miatt is.

Tudom, nem mindenkinek azonosak az elvárásai egy somlói galuskával szemben, de nekem ez a verzió nagyon bejött.

Jó somlóizást!

Ár: 1380 Ft

Értékelés: 9/10

Kis étterem, nagy ambíciókkal - Somlyó Étterem és Pizzéria, Balatonfőkajár

A Dég-i Festetics Kastély meglátogatása után autóztunk el ebbe az étterembe, bízva abban, hogy a Balaton mellett, a túrista szerzonon kívül is nyitva lesz.

img_0726.jpeg

 Az első meglepetés az volt, hogy szinte tele volt, az étlapon pedig bőséges választék. Ahogy a képeken is átjön, elég tisztességes adagot kaptam, éttermi kategóriában szerénynek mondható áron (1150 Ft).

img_0727.jpeg

 A csokoládé jó ízű, nem édes, nem keserű. Nekem a habból több is bejött volna - főleg a tészta mennyiségéhez -, de persze ez egyéni.

img_0728.jpeg 
A három réteg a helyén. Az ízök is megfelelő volt, bár néha kicsit száraznak tűnt. Ezt betuttam annak, hogy valósíínüleg nem sokan rendelik ezt a dessuertet.

img_0730.jpeg

Az összkép teljesen rendben volt. Azért is adtam 1 ponttal többet, mert tiszteletet érdemel az, hogy egy nem nagy étteremként is kínálják ezt a konyhatechnikaliag sem egyszerű desszertet. Ellentétben más, sokkal nagy helyekkel. Le a kalappal előttük.

Jó somlóizást!

Ár: 1150 Ft

Értékelés: 8/10

Újra egy kelyhes verzió - Határ Csárda, Dorog

Kicsit nehezített volt az indulás, mivel a navigáció nem akart az étteremhez vezetni minket. És sajnos a kelyhes verzió sem tartozik a kedvenciem közé, hiszen - ahogy a képen is jól látható - erősen korlátozza a csokiöntet mennyiségét.

img_0712.jpeg 

A csokiöntetről nem is igen tudok véleményt mondani, mert a mennyiség és az elhelyezés miatt, nem tudtam objektiv mintavételt csinálni. A hab kicsit édesebbnek tűnt, mint amit elvártam.

img_0713.jpeg

A rétegek jók voltak, ízben és állagban is. A mennyiség is bőven elegendőnek bizonyult.

img_0716.jpeg 

Összeségében tisztességes darab volt,  és a korábbi hibákat az általános összkép és az ára kompenzálta a pontozáskor. A többi étel, kifogástalan volt.

Jó somlóizást!

Ár: 1390 Ft

Értékelés: 7/10

Szép és jó somlói - Bányató Vendéglő, Székesfehérvár

A Bory-vár látogatását terveztük és ehhez kerestem somlóit is kínáló éttermet a közelben. A somlóiban nem csalódtam, bár a teljes számla végösszege kissé mellbevágó volt.

img_0604.jpeg

A méret tisztességes, mind a csokiöntet, mind a hab elég és jó ízű. 

img_0606.jpeg

Amint a képen is látható, a rétegek rendben és mindegyiknek jó is volt az íze, bár semmi extra érzést nem adott, de jól laktam tőle.

img_0608.jpeg

Összességében jó somlói volt, de csak ennyi.

Jó somlóizást!

Ár: 1750 Ft

Értékelés: 7/10

Az elvárások alatt - Mahagóni Étterem, Tata

A hétvégi kirándulást kötöttük össze ennek az étteremnek a meglátogatásával és a tervezett somlóis teszttel. Ez utóbbi nem a várakozások szerint alakult.

img_0554.jpeg

Az adag megfelelő - talán kicsit sok is - mind a csokiöntet, mind a hab megfelelő izű.

img_0555.jpeg

És sajnos ezután jött a csalódás, a tészte rész gyakorlatilag egy rétegű volt, itt-ott felllelhető volt egy második réteg. De kakaós réteg sehol. Igy már nem tudta hozni a "somlóis" érzést.

img_0556.jpeg

Mind desszert elfogadható volt, tehát az alapfunkcióját teljesitette, de ennyi. A konyha többi része feledtette ezt a csalódást.

Jó somlóizást!

Ár: 1390 Ft

Értékelés: 5/10

Vaskos meglepetés egy forgalmas helyen - Két Bagoly Étterem, Várpalota

A Nádasdladányi Nádasdy-kastély meglátogatása előtt, nem véletlenül látogattuk meg az éttermet.

img_0489.jpeg

Komoly meglepetés volt. Nemcsak a somlói volt jó ízű, de a többi fogás is és la nagy forgalmon látszódott, hogy sokan mások is meg vannak elégedve a minőséggel.

img_0490.jpeg

Az adag nem volt nagy, de pont elégnek bizonyult a 2 fogásos ebéd lezárásaként. A csokiöntet jó ízű, nem édes, ahogy a hab sem.

img_0492.jpeg

A fenti képeken is jó látható, hogy a tészta rétegei is a helyükön voltak, és az egész jó összhatást gyakorolt. Számomra csak annyira volt édes, amennyire kell, nem volt tolakodó. És az ára az adaghoz van igazítva, ami szintén pozitív,

Aki erre jár, emiatt - és a többi fogás miatt is - érdemes betérnie, bár tudom nem egyforma mindeki ízlése.

Jó somlóizást!

Ár: 1150 Ft

Értékelés: 8/10

Ismét egy kelyhes verzió - Szt. Jakab Étterem, Mátraverebély-Szentkút

A Nemzeti Kegyhely meglátogatäsänak részeként tértünk be az étterembe, amely a zarándokházban található.

sztjakab3.jpg

Szép nagy adagot kaptam, az egyébként izletes ebéd lezárásaként. A csokival kicsit spóroltak - emiatt is folyamatosan száraznak tűnt a tészta - de nem volt édes, ahogy vártam. A hab is a helyén volt és az adagnak megfelelő mennyiségű.

sztjakab1.jpg

Ahogy talán a képeken is látható, a rétegek a helyükön voltak és az izük is jó volt. Nekem valami miatt száraz érzést keltett az egész, ami csak minimálisan volt zavaró.

sztjakab2.jpg

Összeségében jó volt a somlói, csak a "wow" érzés hiánya miatt nem kapott magasabb pontszámot. Az éttermet - és a környezetet - csak ajánlani tudom mindenkinek.

 

Jó somlóizást!

 

Ár : 1790 Ft

Értékelés: 7/10

 

UI: Elnézést a rossz fotókért, a macro valahogy nem működött.

A nagy tányér bűvöletében - Vitorlás Étterem, Balatonfüred

A nagy tányér a koncepció lényege ebben az étteremben, vagy csak nem tartanak külön tányért a desszerteknek.

img_0388.jpeg

Az én hibám, de nem tudtam rájönni, mivel volt megszórva az alkotás, igazából nem éreztem, hogy bármit hozzáadna az ízekhez.

img_0391.jpeg

A csoki és a hab enyhén édes volt, számomra édesebb a kelleténél. A piskóra rétegből számomra hiányzott a "kakaós", barna réteg ami csak nyomokban volt felfedezhető. A többi réteg viszont jó állagú és ízű volt.

img_0392.jpeg

Az összhatás sajnos itt is átfordult a számomra már túl édesbe, de még nem érte el a zavaró szintet. Azért jó lezárása volt az ebédnek.

Jó somlóizást!

Ár: 1800 Ft

Értékelés: 6/10

Így túl édes ez az élet / étel - Stég Pizzéria és Étterem, Tihany

Egy esősebb napon tértünk be ebbe az étterembe. A somlóit nemcsak az étlap, de a szokásos krétás felírás is hírdette.

img_0381.jpeg

A tányér megérkezése után még nem sejtettem a retőzködő cukor mennyiségét, bár az egyértelmű volt, hogy nagy az adaga, a csokit spórolósan, a habot viszont bőven mérték.

img_0383.jpeg

A csoki kevés és édes volt. A hab sok és még édesebb, ami erős negatívum volt számomra. A tészta rétegei megvoltak rendben, sajnos még a habnál is édesebbek. A cukor erősen túl volt tolva.

img_0384.jpeg

Olyan édes érzés maradt a számban, ami sokáig nem tűnt el. Nem ízek, csak az édesség. Biztosan sokaknak bejön ez az erősen cukrozott verzió, én nem tartozom ezek közé, néha a kevesebb több. Sajnos ez is beleillik abba a trendbe, amely a desszertekre valami feltétlenül édes fogásként tekint. Ennek nem kellene így lennie, sokhelyen a desszert, egy az étkezést lezáró fogásként jelenik meg, sokszor sósabb fogással (pl. sajtválogatás), vagy egy egyszerűbb gyümölcstállal.

Jó somlóizást!

Ár: 1890 Ft

Értékelés: 5/10

Jó somlói a kánikula utolsó napján - Theodora Étterem, Zánka

Utószezoni nyaralásra tartottunk, amikor végre találtunk egy nyitva tartó éttermet. Megérte a keresést.

img_0341.jpeg

Amint a képeken látszódik kehelyben szolgálták fel, ami erősen megnehezítette a fényképek készítését.

A csik kellemesen kesernyés volt és a habon sem éreztem a "szokásos" erős cukrozottságot.

img_0342.jpeg

A piskóra rétegeken - ahogy a képekből is sejthető - a kakaós dominált, de az összhatás elég jó volt, bár nem adott katarktikus élményt. Korrekt desszertként lehet összefoglalni.

img_0343.jpeg

A legnagyobb pozitívuma ennek a somlóinak szolid édessége volt. Ahogy már írtam, megérte a keresgélést.

img_0345.jpeg

Még érdekességként megemlítem, hogy nem is szerepelt az étlapon, a pincér ajánlotta.

Jó somlóizást!

Ár: 1890 Ft

Értékelés: 7/10

süti beállítások módosítása